Imádom a levendulát. Nemrég jártam a szarvasi Levendula Birtokon, ahol a döngicsélő méhek és repkedő lepkék között szüretelhettem. Minden évben szedek valamennyit, hogy aztán szörp és fűszer is készülhessen az illatos virágokból. Ettetek már levendulával fűszerezett ételt? Ha kíváncsiak vagytok a levendulás receptjeimre, most megosztok veletek párat:
1. Levendula szörp:
- 1 liter víz
- 80 dkg cukor
- 1 nagyobb citrom
- legalább 2 bögrényi friss levendula virág (szár nélkül, nem kell morzsolni)
A vizet és a cukrot sziruppá főzzük, levesszük a tűzről, beletesszük a felszelt citromot és a virágokat, jól összekeverjük, lefedjük. Megvárjuk amíg kihűl és 24 órára betesszük a hűtőbe. Másnap hidegen leszűrjük, újraforraljuk, majd melegen üvegekbe rakjuk és száraz dunsztba tesszük. Nagyjából 4db 3dl-es üveg lesz tele a szörppel. Én még a tavalyit iszom, az íze minimálisan enyhül kicsit az idővel, és a színe is megváltozhat, de megromlani nem fog.
2. Levendulás hal
- 30-40 dkg afrikai harcsafilé
- Provence fűszerkeverék
- 2 tk szárított (vagy 1 tk friss) levendulavirág
- olíva olaj
A halfilét tetszőleges szeletekre vágjuk és a fűszerkeverékkel bedörzsöljük. Ne használjunk túl sok fűszert, éppen annyit, hogy minden oldalára jusson a szeleteknek. Ez után szórjuk meg levendulavirággal mindenhol a halacskákat és hagyjuk pihenni. Legalább fél- egy órát pihentessük, ha több időt szánunk erre tegyük letakarva hűtőbe, akár egy éjszakát is állhat ott. Ha kialudta magát elővesszük a grillserpenyőt (sima serpenyőben is működhet, csak hamarabb leéghet, így több olajra lehet szükség), meglocsoljuk az edény alját olíva olajjal, majd bele tesszük a halszeleteket, amiknek a tetejét is meglocsoljuk kicsi olajjal. Alufóliát borítunk a serpenyő belsejében a halakra, hogy ne száradjanak ki sütés közben. Közepes lángon kb 15-20 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítva a szeleteket. A sütési idő a szeletek vastagságától és a hőfoktól is függ, általában fél óránál többre nincs szükség, a vékonyabb daraboknak pár perc is elég lehet. Ugyanezt grillen is megcsinálhatjuk, csak ekkor csomagoljuk alufóliába a szeleteket. Zöldséges rizzsel vagy bulgurral és tartármártással az igazi.
3. Levendula tea
A szárított virágokat teának is leönthetjük, kb 1 teáskanálnyi kell belőle egy bögre teához. Nagyon erőteljes az íze és a nyugtató hatása is, így érdemes óvatosan bánni vele.
Jó étvágyat!